Bilinçli Tüketiciler İçin Değere Dayalı İletişim


‘Değere dayalı iletişim’, yalnızca bir ürün veya hizmeti tanıtmak yerine, tüketicilerin değerlerine ve kültürüne odaklanan bir pazarlama yaklaşımı… Kendi değer ve kültürü ile örtüşen markaları daha fazla arayan ‘bilinçli tüketicilerin’ arttığı bir ortamda, markaların değere dayalı iletişim yapmaları, müşterileri satın almaya yönlendirmede ürüne dayalı iletişim kadar etkili olacaktır.  

Günümüzde bilinçli tüketiciler hem satın aldıkları ürünler hem de tercih ettikleri markalar konusunda tutkulular. Bu tüketiciler markanın sosyal konulara yaklaşımına bakıyor, inceliyor ve bu doğrultuda markayı seçiyor, ona bağlanıyor ya da tam tersi markayı değiştiriyor, ondan uzaklaşıyor ve hatta boykot ediyorlar. Dolayısıyla itibarını korumak isteyen markaların bilinçli tüketimin ardındaki nedenleri dikkate alması gerekiyor.

Değere dayalı iletişim sadakat getirir

Bilinçli tüketiciler satın alma kararı vermeden önce markanın çevreye, doğaya ve insanlığa etkisine bakıyorlar. Sosyal ve çevresel açıdan sorumlu ve kendi değerleriyle uyumlu ürün ve hizmetler için yatırım yapmaya istekli markaları her zaman daha fazla tercih ediyorlar.

Bu nedenle bilinçli tüketiciye ulaşmak isteyen bir markanın değere dayalı iletişimi sahiplenmesi gerekiyor. Yapılan iletişim sayesinde bilinçli tüketiciler, markaları ve değerlerini daha iyi anlıyor. En önemlisi de kendi değerleri ile uyumlu şirketleri tespit ederek onları destekliyor.

Ek olarak bilinçli tüketiciler, markaların değer verdikleri konularda niyetlerinin gerçek olup olmadığını da çok net görebileceğinden, itibar kaybetmek istemeyen markaların söz konusu sosyal alanlarda daha fazla yatırım yapması ve bunu gerçekten inanarak yapması gerekiyor.

Ürün ve markaların gerçek hikayeleri paylaşılmalı

Markaların değerlerini bilinçli tüketicilere iletebilmelerinin bir yolu da hikayelerini anlatmak.. Markalar, ürün ve hizmetlerinin insanlar ve Dünya üzerinde nasıl olumlu bir etki yarattığına dair hikayeleri paylaşarak, bilinçli tüketicilerle duygusal bir bağ kurabilir ve böylece ürünlerinin ardındaki değeri anlamalarına yardımcı olabilir.

Markanın değerlerini bilinçli tüketicilere iletmenin bir başka etkili yolu da elbette şeffaflık. Markalar, kaynak bulma, üretim ve iş uygulamaları hakkındaki bilgileri açıkça paylaşarak, bilinçli tüketicilerde güven oluşturabilir ve değerlerinin yalnızca bir pazarlama taktiği olmadığını, hepsinin ‘gerçek’ olduğunu gösterebilir. Böylece bilinçli tüketicilerin marka sadakatini artırmaları çok daha kolay olabilir.

Hikaye anlatımı ve şeffaflığa ek olarak markalar, pazarlama ve reklamlarında kullandıkları dil ve görseller aracılığıyla da değerlerini iletebilirler. Örneğin, çevre dostu veya sürdürülebilir bir dil ve görsel kullanmak, bilinçli tüketicilere bir şirketin çevreyi önemsediğini iletmeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, değere dayalı iletişim, bilinçli tüketicilerle bağ kurmak ve onlara hitap etmek isteyen markalar için önemli bir araç. Markalar, hedef kitlelerinin değerlerine ve kültürlerine odaklanarak güven inşa edebilir, sadık bir müşteri tabanı oluşturabilir ve dünya üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.